image1 image2 image3

COLLECT MOMENTS|NOT THINGS|COLLECT MOMENTS|NOT THINGS

5 Menu Mesti Cuba di Ho Chi Minh


Kalau korang tanya aku, apa yang best di Ho Chi Minh? Aku akan cakap dengan yakin, makanan yang best! bukan shopping tau. Semua makanan yang aku cuba, semua sedap! Sampai teringat-ingat lagi rasa makanan-makanan diorang.So, sekarang ni aku nak share list makanan yang patut korang cuba jika melawat Ho Chi Minh City..


Beef Pho Noodle

Pho atau sup ialah antara makanan yang famous di Vietnam. Sup dia sangat meriah dengan daun herba seperti daun ketumbar, pak chi, daun selasih, daun bawang dan lada hitam. Rasa sup memang marverlous! 

Beef Pho Noodle dari kedai Halal Amin


Chichken Pho Noodle dari kedai Halal Amin


Banh Mi

Kalau tengok, Banh Mi ni macam sandwich ala Subway, ada banyak sayur, daging, dan sos tapi rasanya tak sama dengan Subway. Specialty Banh Mi ialah pada daun-daun herba yang digunakan sebagai inti. Sekali cuba, rasa nak lagi.


Banh Mi

Makan Banh Mi sambil lepak kat taman, feeling-feeling jadi cam local..huhu


Tempat kitorang beli Banh Mi, Jalan Nguyen An Ninh. Harga 20k dong. Malam je ada.


Kopi

Korang mesti cuba kopi Vietnam, rasanya memang lain dari yang lain. Di Ho Chi Minh, korang boleh tengok banyak sangat kedai kopi international seperti Starbuck, Coffee Bean dan juga kedai kopi local seperti Highlands Coffee. Jalan 10-15 minit, jumpa kedai kopi. Bukan tu je, kat tepi-tepi jalan, ramai sangat orang yang jual kopi guna motor.

Caramel Phin Freeze: 55k dong

Hot Coffee dari D'Green Store. Even sikit, tapi pekat giler

Ni la penjual kopi guna motor. RM3 je, cawan besar. Akak ni jual kat Jalan Nguyen An Ninh. Setiap hari dia ada, tapi malam je.

Kitorang setiap hari mesti minum kopi vietnam ni, paling kurang sekali, paling banyak dua kali je sehari.Hehe


Yang ni dapat free dari akak Jalan Nguyen An Ninh, sebab kawan aku beli 2 pek kopi serbuk ngan dia, bodek punya bodek, dapatla kopi free..huhu

Tak puas lagi minum kopi kat sana, kitorang masing-masing beli pulak kopi Vietnam buat balik Malaysia. Aku beli kopi segera 3 in 1 jenama Highlands Coffee dan G7. Bagi aku rasa kopi 3 in 1 tak sesedap kopi yang aku minum kat Jalan Nguyen An Ninh dan cafe Highlands Coffee. Baik beli ground coffee macam yang kat Jalan Nguyen An Ninh tu atau kat convenience store. Aku beli premium ground coffee jenama Hello 5 kat Circle K siap ngan coffee filter lagi.huhu.. Rasanya sedap dan wangi. Lagi sedap guna susu manis dari guna susu segar kalau buat kopi vietnam ni.


Vietnamese Spring Rolls ( Goi Cuon )

Inti ada udang, daun herba dan bihun. Rasanya sejuk, fresh dan berangin sebab ada daun pudina, dan rasanya tak sama dengan popia. Vietnamese spring rolls di makan dengan sos hoisin kacang. Sedap!

Vietnamese spring rolls dengan sos hoisin kacang

Nasi Ayam

Nasi Ayam juga lain rasanya dari nasi ayam di Malaysia. Apa yang best dengan nasi ayam di Vietnam ialah sup dan ayamnya !

Nasi Ayam dari Halal Amin



Sebenarnya, banyak lagi makanan Vietnam yang menarik untuk dicuba, tapi disebabkan tak cukup masa untuk cari makanan-makanan lain, tak dapatlah nak merasa.

Jangan lupa untuk cuba makanan-makanan ni jika korang berada di Ho Chi Minh !


Ok.bye







Share this:

CONVERSATION

25 comments:

  1. haaa... tengkiu fatiha.. mmg suke sangat entry ni.. makan makan n makan!! :D

    ReplyDelete
  2. Banh mi tu kat mana nak cari area mana ya jalan nguyen an ninh tu... mohon pencerahan

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau dari ben thanh market, banh mi dok sebelah kanan. keluar je ben thanh market, akan terus masuk jalan nguyen an ninh. ben thanh market banyak pintu. cari pintu yg keluar ke jalan nguyen an ninh. Boleh google nguyen an ninh street. :)

      Delete
    2. banh mi ni malam jek ade, tempat jual pn kecik, macam dalam gambar tu je.

      Delete

  3. Thank You for such amazing information. This is one of the best sites which provide all the details of related topics.
    Examhelpline.in

    ReplyDelete
  4. Thanks for sharing such great information. This is one of the best sites which provide all the details of relevance to topics.
    careinfo.in

    ReplyDelete

  5. Thank you for giving us such kind of information. This is one of the best sites having all the informatics details.
    carebaba.com

    ReplyDelete
  6. Thanks for such very great information. This is the best sites for proving such kinds of good information.
    IBPS PO Prelims Analysis

    ReplyDelete
  7. Thanks for such very great information. This is the best sites for proving such kinds of good information.
    HSSC Clerk Admit Card

    ReplyDelete
  8. nice information read it must.thank you for share it
    RBI Assistant Recruitment

    ReplyDelete
  9. This is very nice article. This is one of the best sites ever.
    Jipmer Pg Admit Card

    ReplyDelete
  10. This is excellent information. This site gives all the details to the relevance topics.
    TSPSC Group 2 Answer Key

    ReplyDelete
  11. This is very extraordinary details. This is really fantastic site for such kind of details.
    IBPS RRB Cut Off

    ReplyDelete
  12. Thank you very much for such kinds of great information.
    HPSC ADA Answer key

    ReplyDelete
  13. This is very excellent details thanks for sharing with us.
    WBCS Admit card

    ReplyDelete
  14. Thanks for such kind of best details. Really this is very amazing information.
    Examhelpline.in

    ReplyDelete
  15. Nice Information.Thanks for sharing such a nice information.

    Careinfo.in



    Careinfo.in



    MBAExam



    MedicalExam



    SchoolExam

    ReplyDelete
  16. Thanks for providing such nice information to us. It provides such amazing information on care/as well Health/. The post is really helpful and very much thanks to you. The information can be really helpful on health, care as well as on examhelp/ tips. The post is really helpful.

    ReplyDelete