image1 image2 image3

COLLECT MOMENTS|NOT THINGS|COLLECT MOMENTS|NOT THINGS

Melaka - Pantai Pengkalan Balak dan Taman Mini Malaysia


Ni hari kedua kitorang kat Melaka.

Pagi-pagi lagi kitorang keluar gi mandi pantai ^ ^..
(Pantai Pengkalan Balak)
Aku keluar tu tak dek la awal pun..
kononya nak jogging tepi pantai pagi tu..
hampeh..
alih2 jogging atas katil jek..
 Tapi k.aizal dan yati .. 
diorang memang mengotakan hasrat diorang utk jogging di tepi pantai di pagi hari..

Tak per..jogging tak berjaya, aku wat la plan aku yang lain..
mandi pantai ^ ^
buat istana pasir ^ ^


pantai pengkalan balak , pantai malaysia, pantai, cuti-cuti malaysia
muke happy lepas breakfast 


Lepas abis makan..kitorang terus mandi pantai...
rugi woo pergi pantai tak mandi dan main pasir!
Kitorang tak kreatif pun..nak buat benda lain tak reti., istana yang tak macam bentuk istana je yang kitorang mampu wat. Design pun ntah paper jek..huhu

Tapi tak per tak cantik..asal kitorang 

HAPPY and ENJOY time tu ^ ^


istana pasir, pantai pengkalan balak, main pasir
proses bina istana kitorang..huhu







pantai pengkalan balak, pantai melaka
YESS!! siap jugak !




Dah puas main pantai, kitorang singgah makan tengah hari kat tepi Pantai Puteri...try bakso sane..dengar citer sedap.
Pergh..bila try, memang pedas giler kot bakso tu !

tapi memang sedap laa... 
(ish, kecur pulak air liurku saat aku tulis pasal bakso ni -_-' )


soto sedap , makanan sedap, pantai puteri, melaka food
pedas giler


Lepas lunch, lokasi seterusnya ialah Taman Mini Malaysia . Dalam tu ada satu rumah setiap negeri (Tu je yang aku prasan, tak tau la kalau ada mende lain..huhu).

Ada yuran nak masuk, tapi lupa dah berapa harga. Kalau student dapat murah sikit, so nanti korang yang student tu jangan lupa bawak kad matrik dan ic yer.



taman mini malaysia, cuti-cuti malaysia, attractions in malacca
Main Entrance

taman mini malaysia
Menari : Yati dan Fizah

First tempat kitorang pergi kat Taman Mini ni ialah Pentas Teja. Time tu ada persembahan tarian, so layan la sekejap sambil makan jajan. Kalau korang nak join persembahan diorang pun boleh, naik je kat pentas tu bila diorang bagi sign suruh join laaa.

Dah selesai layan persembahan tu, kitorang melawat la setiap rumah yang ada dalam Taman Mini ni.

Ada rumah yang memang kotor dan terbiar dan ada gak rumah yang diorang hias cantik. Ada tu aku tak ingat rumah negeri mana, ada orang siap masak lagi dalam rumah tu. Brader tu masak kuih tradisional negeri tu. Kuih apa ntah, kaler hijau, lembut, ada santan dan gula melaka. Cara makan kuih tu mesti dengan sudu bersama santan dan gula melaka..huhu..sedap jugak. Kuih tu kena beli, bukan FREE 

Ada gak dalam rumah tu ada orang, siap berbaju melayu bertengkolok lagi, aku tak ambik plak gambar diorang..huhu


taman mini malaysia, attraction in malacca
Antara interior rumah yang cantik

Yang mana rumah-rumah yang dijaga, diorang hias rumah tu macam dulu-dulu. Semua perabot, peralatan dalam rumah tu semua yang lama-lama punya. MENARIK !


taman mini malaysia, tempat menarik di melaka
Antara design rumah


Material dinding dan atap rumah setiap negeri pun berbeza. Aku tak ambik gambar banyak sangat time tu..huhu rugi pulak rase.
 -___-"

Tu je lah tempat yang kitorang melawat sepanjang kat Melaka 2 hari 1 malam. Taman Mini tu kan kalau la setiap rumah diorang jaga elok-elok, bagi bersih, hias cantik-cantik, dalam rumah tu diorang masak kuih/jajan tradisional mesti lagi best kot.



By the way.. untuk hari pertama di Melaka, boleh klik sini


Ok.bye.







Share this:

CONVERSATION

1 comments:

  1. Assalamu’alaikum, salam sejahtera Tuan / Puan yang IRDI TOUR BANDUNG selalu kami rindukan atas kedatangannya Tuan /Puan ke kota kami di Bandung. Seiiring dengan kesehatan yang baik dan kesejahteraan dan yang selalu dimurahkan rizky nya Amiin…. Irdi Tour Bandung hanya sekedar ingin menginfokan promosi promosi yang tersedia di Irdi, mengenai bercuti di kota kesayangan Tuan / puan yang selalu dikunjungi saat weekend. Irdi Tour Bandung menyediakan Kereta Transportasi selama bercuti di Bandung atau Jakarta. Untuk info info lengkap tentang Irdi mengenai promosi percutian di Bandung bisa lihat blog Irdi :
    http://keretamurahpelancongan.blogspot.com/
    JOM JOM ke Bandung bersama Irdi, dijamin Muraaaah dan puas ^_^
    Kepuasan Tuan / Puan adalah kebanggaan Irdi… ;-)
    Dijamin Irdi bagi harga sangat Muraaaah dan pelayanan yang sangat baik..

    Contact Person :
    Mobile Phone : +6281322167717
    WhatsApp : +6281214741600
    +6281220477335
    Email : irditour.bandung@yahoo.com
    Facebook : - Irdi Tour Bandung & Irdi Wati

    Jika ada sumur di ladang boleh kita menumpang mandi jika ada waktu yang luang bisa kita berjumpa lagi mohon maaf kalau ada kata kata Irdi yang tidak berkenan.
    Irdi Tour Bandung tunggu yah kedatangan Tuan / Puan ke Bandung..
    Wassalam..wr.wb..

    ReplyDelete