image1 image2 image3

COLLECT MOMENTS|NOT THINGS|COLLECT MOMENTS|NOT THINGS

Sambal Totok



sambal totok , fatiha zainal
Sambal totok siap untuk dimakan























Bahan-bahan :-

- 1/2 biji bawang besar @ 1 biji bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 30 biji cili padi
- Segenggam ikan bilis
- 1/2 sudu kecil garam
- 1/2 sudu kecil gula
- 1 biji limau nipis ( ambil air perahan )
- Minyak untuk menggoreng

* Kuantiti bahan-bahan boleh diubah mengikut citarasa masing-masing


Cara :-

- Panaskan minyak
- Goreng bawang besar, bawang putih dan cili padi sehingga naik bau. Angkat dan ketepikan.
- Menggunakan kuali yang sama, goreng ikan bilis yang telah dicuci hingga garing. Angkat dan ketepikan.
- Tumbuk bawang besar, bawang putih dan cili padi bersama garam dan gula hingga hancur dalam lesung  batu. Kemudian, masukkan ikan bilis, tumbuk pecah-pecah. Jangan terlalu hancur.
- Akhir sekali, masukkan air perahan limau nipis dan gaul bersama bahan-bahan yang telah ditumbuk tadi.

Siap untuk dihidang bersama nasi putih !
Selamat mencuba.



Share this:

CONVERSATION

3 comments:

  1. sambal totok?? pertama kali dengar nih..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah.. :) , ade yg panggil sambal tok tok. sambal jawa

      Delete
  2. kalau ikut resepi mak saya...mak saya gorengkan bawang kecik dlm 4-5 biji sampai dia naik bau...tp bawang kecik tu tak payah potong,masukkan skali je dlm kuali seperti yg saya ckpkan td...pastu goreng cili sampai dia naik bau jugak...kemudian goreng ikan bilis sampai garing...lepastu,masukkan ketiga2 bahan yang telah digorengkan tadi ke dalam lesung batu dan letakkan 1 1/2 sudu garam untuk menambah rasa...kemudian tumbuk kesemua bahan tadi tp x payah terlalu hancur sbb nanti x rasa kegaringan ikan bilis dia tu,keenakan bawah merah dengan kepedasan cili...rugi x cuba...kalau sedap bgtau rakan2 dan jgk keluarga tp kalau tak sedap bgtau saya...ok?

    ReplyDelete